OmArmen – Dag van armoede en onderwijs

Dinsdag 2 oktober 2018

Armoede, sociale uitsluiting, kansarmoede, kinderarmoede...

 

De recentste cijfers zijn verontrustend en het thema is brandend actueel.

In al onze scholen zitten kinderen uit (financieel) kwetsbare gezinnen. Soms met velen bij elkaar, soms ook erg verspreid, en dus minder zichtbaar.

Onze eigen opdrachtverklaring laat ons echter geen keuze: "De katholieke school stelt zich actief open voor al wie in onze maatschappij, op welke manier ook, kansarm is".

Onderwijs is een belangrijke hefboom voor sociale inclusie. 

Programma

Vanaf 08.30: onthaal met koffie en thee

09.00 uur: openingsreferaat: "Tussen de mazen van het net" door Bart Demyttenaere, schrijver van kinder- en jeugdboeken, romans en maatschappelijke non-fictie

10.45 uur: pauze met koffie en thee

11.00 uur: werkwinkels reeks 1

12.30 uur: broodjesmaaltijd met soep

13.15 uur: werkwinkels reeks 2

14.45 uur: pauze met koffie en thee

15.00 uur: werkwinkels reeks 3

16.30 uur: einde

Praktische informatie

"OmArmen – Dag van armoede en onderwijs" zal plaatsvinden op dinsdag 2 oktober 2018 in het Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2 te 9000 Gent.

 

Bijdrage: 25,00 EUR (broodjesmaaltijd met soep inbegrepen).


Gesubsidieerd door het Vlaamse Fonds voor de Letteren

Openingsreferaat: "Tussen de mazen van het"

Bart Demyttenaere, schrijver van kinder- en jeugdboeken, romans en maatschappelijke non-fictie

 

Vlaanderen behoort tot de meest welvarende regio’s ter wereld, maar het groeiende aantal armen is een smet op het schitterende blazoen. Steeds meer mensen vinden geen plaats in onze welvaartsstaat. In de voormalige Limburgse mijngemeenten start anno 2018 zelfs één kind op vier in armoede. Schrijver Bart Demyttenaere trok een tijdlang door de marge van onze samenleving. In zijn bestseller "In vrije val" toont hij zich een kundig en genuanceerd onderzoeker met een grote dosis inlevingsvermogen en maatschappelijke betrokkenheid. 

Als gastspreker gaat Bart Demyttenaere dieper in op alle aspecten van het fenomeen armoede. Hij kruidt zijn betoog met talrijke voorbeelden uit de klaspraktijk.