Dag van mode

Maandag 16 december 2019

Overzicht van de werkwinkels

Werkwinkel 1: Bister

Een medewerker van Bazarts vzw

 

Alle mogelijke technieken die je met bister kan doen worden gedemonstreerd en kan je zelf nadien uit testen. Je krijgt combinaties aangeboden met andere materialen waar je misschien zelf niet aan gedacht had. Daarnaast zijn er mogelijkheden om lesopdrachten te bespreken en worden ideeën aangebracht die je met je leerlingen kan doen in de klas. 

 

Een praktijkwerkwinkel met een heleboel experimenten en nieuwe ervaringen.

Werkwinkel 3: De mix die de max is

Een medewerker van Bazarts vzw

 

De mix

Op zoek naar een mix van alle muzische domeinen? Onze insteek van deze vorming: schilderijen, sculpturen, foto’s en een dosis goesting en plezier!

Wij geven je nieuwe inspiratie rond minder bekende kunstenaars, minder bekende werken en minder bekende weetjes.

 

Een mix van alle muzische domeinen

Vertrekkend van een schilderij, een sculptuur, een film, … gaan we niet alleen beeldend creëren, maar gaan we ook de uitdaging aan te bewegen, media te gebruiken, grappige en plezante drama oefeningen te doen en creatief te zijn met taal. Kortom, dé mix die max is!

 

Drama vanuit beeldende kunst

We werpen een blik op hedendaagse kunst met Wurm Erwin, een beeldhouwer en performance artist die ons doet lachen! Deze man zal kinderen de rol van rekwisiteur, regisseur en fotograaf geven. Kinderen beleven plezier in het kijken en staan te popelen om nadien zelf aan de slag te gaan. We gebruiken Yayoi Kusama voor inspiratie in een improvisatie-oefening? Deze hippe, autistische, Japanse kunstenares is verzot op cirkels en bollen!

 

Smartphone-fotografie

Met onze smartphone kunnen we macro-foto’s maken. Een kleine introductie in de abstracte kunst, licht en contrast, blow-up-foto’s, … Deze foto’s geven ons dan weer inspiratie om te schilderen en zo zijn we terug bij de beeldende kunst!

 

Wat neem je mee naar huis?

Deze muzische mix werken we helemaal uit, je gaat naar huis met concrete ideeën, uitleg over de kunstenaars, handige websites, pdf.’s om te gebruiken in de klas én niet te vergeten de praktijkervaring! Echt dé max!

 

Opgelet, deze werkwinkel neemt de volledige dag in! 

Werkwinkel 6: Prints en kleuren ontwerpen en creëren

Lina Maria Peeters, ontwerpster ELLE AND OH

 

In deze werkwinkel word je meegenomen in de leefwereld van ontwerpster Lina Maria. Startend van enkele “pattern”-klassiekers als een camouflage-patroon of een Schotse tartan zul je uitgedaagd worden om via enkele technieken tot een persoonlijk hedendaags ontwerp te komen.

De aangereikte technieken zijn relatief eenvoudig en "meeneembaar" naar het eigen atelier op school.  

 

Breng een te pimpen kledingstuk, een schort, papier- en stoffenschaar mee a.u.b.!

Werkwinkel 2: Creatief denken

Een medewerker van Bazarts vzw

 

Zonder inspiratie?

“Your mind is like a parachute. It only works when it‘s open” - Frank Zappa, zanger

 

Wist je dat je creativiteit kan leren?

Elke huismoeder, kunstenaar, leerkracht, architect, kind, choreograaf, student, succesvolle zakenman, … maakt gebruik van creatief denken. De ene al meer bewust of origineler of kunstzinniger of … dan de andere. Maar iedereen kan het leren!

 

Nieuwe input

Al spelend doorgronden we de theorie van het creatieve denken. Met korte, concrete oefeningen en opdrachten krijg je inzichten in wat je brein juist doet en nodig heeft als je creatief wilt zijn.  Je eigen brein wordt getraind in de basisvoorwaarden van creatief denken. Je gaat daardoor al snel voelen dat dit een heel andere manier van denken is dan het cognitieve denken.

Werkwinkel 4: Digitaal cursusmateriaal

Ann Collier en Eef Thomas, lesgevers IVOC vzw

 

Je wordt ruim geïnformeerd over wie IVOC is, wat deze organisatie in samenwerking met het onderwijs doet en vooral wat IVOC kan aanbieden aan de modeleerkrachten.

Wat er reeds rond digitaal cursusmateriaal voor handen is, waar je alles kan vinden en wat je in de toekomst nog verder mag verwachten. Aan de hand van fotomateriaal en filmpjes kun je zien hoe ook leerlingen en studenten in dit verhaal betrokken worden via het jongerenplatform Young Patterns.

 

Breng leerplannen en eigen digitaal materiaal mee a.u.b.!

Werkwinkel 5: Mooi inpakken

Philip Van Bost, zaakvoerder Etalages Van Bost

 

Je leert op de juiste manier geschenken inpakken met verschillende papiersoorten en linten. Je leert kennis maken met leuke versieringen en stijlen. Je beleeft een praktische werkwinkel die je onderdompelt in de wereld van geschenkpapier, lint, kleur en leuke weetjes over inpakken.  Ook het kostenplaatje wordt belicht...

 

Breng een viertal kleine doosjes, twee kleine parfumflesjes, kleefband, schaar, enkele kleine stukjes touw/lint (soepele, goedkope stof bv. voile) mee a.u.b.!

Werkwinkel 7: Verwerken van leder in een accessoire

Elisa Deleersnyder, ontwerpster Bridal Couture

 

Tijdens deze werkwinkel maak je kennis met leder en hoe dat materiaal verwerkt wordt tot een modeaccessoires. Onder begeleiding van ontwerpster Elisa Deleersnyder leer je op een professionele manier leder snijden en verwerken tot een clutch.

 

Om te kunnen deelnemen aan deze werkwinkel is het belangrijk dat je kan werken met een naaimachine.

Breng, in de mate van het mogelijke, een draagbare naaimachine voorzien van een lederdraad mee a.u.b.!